dilluns, 28 de gener del 2013

Obra


Les seves comèdies van tenir una gran difusió a Europa, gràcies a l’existència de traduccions a altres llengües, especialment el francès, l’anglès i l’alemany. Al segle XVIII ja circulaven les seves obres en 14 idiomes diferents.

L’autor fa del teatre un instrument de lectura del món ja que les seves obres de Goldoni no s’han de considerar circumscrites únicament als ambients venecià i parisenc, el seu teatre és plenament europeu i mostra la confrontació entre el vell i el nou.

Entre 1748 i 1762 Goldoni va escriure unes 150 comèdies, que van des de La vídua astuta (1748) fins Les renyines en Chioggia (1762) i ja en el seu retir de Versalles va escriure les seves Memòries (1787).

En els inicis de la seva carrera, Goldoni va trobar l'escenari còmic dividit entre dues espècies diferents de composició dramàtica: comèdia clàssica i la comèdia de màscares.


L’Escenografia era més naturista amb major contacte entre el públic i els actors. Els muntatges solien ser més populars, atraient així, un major públic i deixant el teatre d’estar reservat a les classes socials altes. Al organitzar espectacles més complexos, va començar a cobrar protagonisme la figura del director d'escena

Encara que destaca sobretot per les seves comèdies, Carlo Goldoni va conrear diferents tipus de teatre:
- Tragèdies
-Tragicomèdies
-Comèdies
-Llibrets d'òpera sèria
- Llibrets d'òpera buffa
-Cantates
 També va escriure poesia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada